Almanya’da kriz derinleşiyor: İflaslar 15 yılın zirvesinde

Almanya’da Şirket İflasları Endişe Verici Bir Seviyeye Ulaştı

Almanya’da, 2023 yılının son çeyreğinde yaşanan şirket iflasları, son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ülke genelinde iflasların en çok arttığı sektörler arasında yüzde 47’lik bir artışla hizmetler sektörü ön plana çıkarken, imalat sektöründe de yüzde 32’lik bir yükseliş görüldü. Ekonomistlere göre, artan iflaslar doğrudan küresel ekonomik belirsizlikler ve iç pazarın zorluklarıyla ilişkilendiriliyor.

2023 yılının son çeyreğinde iflas eden şirket sayısı, 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak ekonomik açıdan endişe verici bir durumu ortaya koyuyor.

İflaslar Yüzde 36 Artış Gösterdi, 38 Bin Çalışan Etkilendi

Halle Institute for Economic Research’ün (IWH) yaptığı araştırmaya göre, 2024’ün dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre iflas eden şirket sayısında yüzde 36’lık bir artış yaşandı ve yaklaşık 38 bin çalışan bu durumdan etkilendi.

Bu seviyeler en son 2009 ortasındaki küresel mali kriz döneminde görülmüştü.

Enstitü, artan iflasların kısmen mevcut krizden ve enerji ile iş gücü maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklandığını vurgulayarak, durumu endişe verici buldu.

Enstitünün iflas araştırmaları biriminin yöneticisi Steffen Mueller, faiz oranlarının yükseltilmesi ve desteklerin kesilmesiyle, 2022 yılında gerçekleşmesi gereken iflasların şimdi gerçekleşmeye başladığını belirtti. Uzun yıllarca süren düşük faizler ve koronavirüs salgını dönemindeki sübvansiyonların iflasları geciktirdiğini belirten Mueller, şimdi ise gerçeklerle yüzleşme zamanının geldiğini dile getirdi.

Hizmetler sektöründe yıllık yüzde 47 artışla en çok iflasların yaşandığı sektör olurken, imalat sektöründe de yüzde 32’lik bir artış gözlendi.

Related Posts

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Merkez Bankası döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Merkez Bankası döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve geçen haftaya göre yaklaşık 9 milyar dolar artış gösterdi. Toplam rezervlerde ise artış yaklaşık 10 milyon dolara ulaştı.

Merkez Bankası rezervleri 79 milyar 786 milyon dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz rezervleri 4 temmuz ile biten haftada 79 milyar 786 milyon dolar oldu.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.