BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, Suriye’de yaşanan süreci değerlendirdi: Kaygı ve korku var

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Türkiye Ziyaretinden Olumlu İzlenimlerle Ayrıldı

Lübnan ve Suriye ziyaretlerini tamamlayarak Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi, Ankara’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Grandi, Suriye’deki temaslarının olumlu geçtiğini belirterek, cihatçı terör örgütü HTŞ lideri Ahmet Şara ile gerçekleştirdiği “yapıcı” görüşmeden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Suriye’nin yeniden imarı ve toparlanması için uluslararası topluma seslenen Grandi, “yaptırımları kaldırın, yatırımlara ve yeniden yapılanmaya olanak sağlayın” mesajını ileterek, bu adımların geçiş sürecinin başında atılmadığı takdirde zaman kaybına yol açacağına dikkat çekti.

’80 Bin Mülteci Ülkesine Döndü’

Grandi, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan, 8 Aralık’tan sonra 80 bin Suriyelinin ülkelerine geri döndüğü bilgisini aldığını belirtti. Günde ortalama 2 bin kişinin beş sınır kapısından geri dönüş yaptığını söyleyen Grandi, bazı dönemlerde (örneğin Ramazan Bayramı gibi) daha fazla dönüş olabileceğini ancak insanların akın akın gitmeyeceğini öngördüğünü dile getirdi ve Türkiye’nin bu konuda baskı yapmamasını takdir ettiklerini belirtti.

Cumhuriyet’in Suriye yeni yönetiminde kadın ve azınlık hakları konusundaki sorusuna cevap veren Grandi, bu konunun Suriye’deki toplantılarda önemli bir gündem maddesi olduğunu ve Ahmet eş Şara’dan “tüm toplulukların memnuniyetle karşılanmasına” dair “taahhüt” aldığını bildirdi. Suriye’deki etnik ve dini çeşitliliğe vurgu yapan Grandi, azınlık toplulukları temsilcileriyle de görüştüğünü ekledi.

Grandi, yaşanan gerginliklere de değinerek, Humus kentinde “birkaç gün önce bazı insanların öldürüldüğünü” ancak bu durumun yetkililer tarafından kınandığını söyledi. Güvenlik sağlama kapasitelerinin henüz sınırlı olduğunu belirten Grandi, ayrımcılığı ve şiddeti önlemek için daha fazla çaba harcanması gerektiğini vurgulayarak, bu süreci yakından takip etmenin önemine değindi. Ahmet Şara’nın “Herkes için bir Suriye” mesajını olumlu bulduğunu ancak bunun uygulamada nasıl yansıyacağının gözlemlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Trump, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Trump, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Türk Yıldızları ‘ay yıldızlı bayrağı’ dalgalandırmak için Estonya’ya ulaştı

Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi Türk Yıldızları, Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında gösteri uçuşu yapacağı Estonya’ya ulaştı.

İran gerçekten Hürmüz Boğazı’nı kapatabilir mi?

İran, ABD’nin İsrail’e destek vererek savaşa resmen müdahil olması halinde, dünyanın en kritik petrol geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği uyarısında bulundu. Peki bu mümkün mü? İran boğazı nasıl önlemlerle kapatabilir? Sonuçları ne olur?

İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, ABD ve İran’dan mevkidaşlarıyla telefon görüşmesi yaptı

İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, ABD ve İran’dan mevkidaşlarıyla telefon görüşmesi yaptı

İran’dan hastane saldırısı iddialarını reddetti: Siyonist rejimin asılsız iddiaları

(ANKARA) – İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, İsrail’in hastanenin hedef alındığı iddiasına ilişkin “Bir hastanenin hedef alındığına dair siyonist rejimin asılsız iddialarını kesinlikle reddediyoruz” açıklamasını yaptı. Açıklama, İran …

CHP’li Emir’den ‘zeytin kıyımına’ tepki

CHP’li Murat Emir, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na bugün gelen yasa teklifinin “zeytin kıyımı”na yol açacağını savunarak, yasanın geri çekilmesi için çağrıda bulundu.