Moğol Sarayı Kalıntıları Üzerine Kazılar Başlıyor

Van’da Moğol İmparatorluğu’na Ait Kalıntılar Kazıya Açılıyor

Türk ve Moğol bilim insanları, Van’ın Çaldıran ilçesinde 1260’lı yıllarda Moğol İlhanlı Devleti Hükümdarı Hülagü Han’ın yazlık saray ve yerleşim yeri kalıntılarını keşfetmek için arkeolojik kazı hazırlığına başlıyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nde görevli akademisyenler, Hülagü Han’ın Çaldıran’da kurduğu yazlık sarayla ilgili çalışmalarını tamamladı.

Çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle yürüten 30 kişilik uzman ekip, Çaldıran Ovası’ndaki Hanköy Mahallesi’nde saray ve şehir kalıntılarına rastladı.

Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa’nın da incelediği tarihi buluntular, bölge ve Moğolistan’da büyük heyecan yarattı.

Türk ve Moğol arkeologlar, yazlık saray ve şehir kalıntılarına ilişkin yeni bulgular elde etmek üzere haziranda arkeolojik kazılara başlayacaklar.

Anadolu’nun İlk ve Tek Örneği

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, yaptıkları keşfin bölge ve ülke için büyük bir önem taşıdığını belirtti.

Doğan, ekip olarak uzun soluklu arkeolojik kazı çalışmalarına başladıklarını ve İlhanlı Devleti’ne ait birçok kalıntıya ulaştıklarını vurguladı.

Bölgedeki çalışmaların 2023’te daha da genişleyeceğini ve bütün yapıların gün yüzüne çıkarılacağını söyleyen Doğan, bu keşfin Anadolu’nun ilk ve tek örneği olduğunu ifade etti.

Bölgede yapılan sondaj çalışmalarının heyecan verici sonuçlar doğrultusunda devam edeceğini aktaran Doğan, kazıların her yıl detaylı bir şekilde sürdürüleceğini belirtti.

Zemini Sıkılaştırıp Üzerine Saray İnşa Edilmiş

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Vardar, bölgede yapılan sondaj çalışmalarının verimli sonuçlar verdiğini dile getirdi.

Vardar, burada zeminin sıkılaştırılarak üzerine saray inşa edildiğini ve bu teknolojinin sadece Moğolistan’da benzerlerinin bulunduğunu söyledi.

Burası İki Ülke Arasında Bir Köprü Olacak

Alanda çalışma yapan Türk İslam Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Munkhtulga Rinchinkhorol, kazı çalışmaları sonucunda yapıların daha belirgin hale geleceğini belirtti.

Rinchinkhorol, buradaki teknolojinin Orta Asya’ya ait olduğunu vurgulayarak, bu keşfin Türkiye ve Moğolistan arasındaki tarih ve arkeoloji ilişkilerini güçlendireceğini ifade etti.

Pek Çok Yapı Köyün İçinde Kalmış

Türk İslam Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anıl Yılmaz da yapılan kazıların daha belirleyici yapıları gün yüzüne çıkaracağını belirtti.

Yılmaz, bu alanın çok geniş olduğunu ve buradaki yapıların Anadolu’da eşi benzeri olmadığını söyleyerek, yapıların tamamının gün yüzüne çıkarılması için çalışmaların genişletileceğini aktardı.

Related Posts

Kuşadası’nda tören: TEP’den topluca istifa edip CHP’ye geçtiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kuşadası İlçe Örgütü’nde, Türkiye Emekliler Partisi Kuşadası İlçe Başkanlığı’ndan (TEP) istifa edip, CHP’ye katılanlar için rozet takma töreni düzenlendi.

İmamoğlu’nun afişlerinin toplatılmasına Bakan Yerlikaya’dan tek cümlelik yanıt

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İmamoğlu’nun afişlerinin toplatılmasına ilişkin soru önergesine yanıt verdi. Yerlikaya görev ve sorumluluk alanlarında yer almadığını belirtti.

CHP’li Çelik Şile operasyonunda saate dikkat çekti

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Bayrampaşa Belediye Meclisi üyesi iki isim, CHP’den istifa etti

Bayrampaşa Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) meclis üyeleri Saki Teker ve Ali Karahasanoğlu, partilerinden istifa ettikleri duyurdu. Meclis üyeleri açıklamalarında “Mutlu’nun gayri ahlaki tutumları, para hırsı ve vatandaşların …

Antalya’da yılan derisine ilginç talep: Amaçları ise oldukça şaşırtıcı

Antalya Doğal Yaşam Parkı’nda, yasa dışı yollarla Türkiye’ye sokulan pitonlar da dahil olmak üzere farklı yılan türlerinin bakım ve gözlemleri yapılıyor. Parkta görevli veteriner hekim Oğulcan Demir, yılanların deri değiştirme sürecinin ağız ve …

Yılana benzerliğiyle dikkat çekiyor: 1 buçuk metre boyunda

Havaların ısınmasıyla sürüngenler doğada sıklıkla görülmeye başlandı. İskenderun ilçesine bağlı Sakıt Mahallesi’nde yaklaşık 1 buçuk metre uzunluğundaki oluklu kertenkele kameralara yakalandı. Yılana olan benzerliğiyle dikkat çeken kertenkele, 47 …