CHP’li Aşkın Genç’ten Ulusal Süt Konseyi öncesi dikkat çeken açıklamalar

CHP Milletvekili Aşkın Genç: Çiğ Süt Fiyatları Üreticiyi Zarara Uğratıyor

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Ulusal Süt Konseyi toplantısı öncesi çiğ süt fiyatlarının üretim maliyetinin altında olduğunu ve üreticilerin zarar ettiğini belirtti. Genç, çiftçilere borç yüklediğini dile getirdi.

Aşkın Genç, çiğ süt üreticilerinin giderek artan maliyetler karşısında zor durumda olduğunu vurgulayarak, Ulusal Süt Konseyi’nin haziran ayındaki yeni fiyat değerlendirmesi öncesi açıklamalarda bulundu.

Ulusal Süt Konseyi’nin mart ayındaki toplantısında çiğ süt tavsiye fiyatını 17,15 TL olarak sabit tutmasının üretim maliyetlerini karşılamadığını belirten Genç, “Bugün her litre sütte üreticiler 3 ila 4 lira zarar ediyor. Süt satmak artık bir kazanç değil, zarar kaynağı haline geldi. Yükselen hayat pahalılığı ve ağır girdi maliyetleri nedeniyle çiftçiler artık sadece kredi ile ayakta kalabiliyor. Bu durum sadece kırsalda değil, gıda güvenliğini de tehdit ediyor” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİLER YÜKSEK MALİYETLERLE BAŞA ÇIKMAYA ÇALIŞIYOR”

Aşkın Genç’in hazırladığı tabloya göre, 2020–2025 yılları arasındaki çiğ süt fiyatları ile üretim maliyetlerinin karşılaştırılmasında tavsiye edilen fiyat ile maliyet arasında ciddi bir fark ortaya çıkıyor.

Genç, “Tavsiye edilen fiyat son beş yılda yüzde 645 oranında artarken, üretim maliyetleri yüzde 720 arttı. Üreticiler sadece girdi maliyetlerini karşılayarak çalışıyor. Artan fiyatlar sadece aracılara değil, üreticilere kazandırıyor. Kağıt üzerinde fiyatlar yükseliyor gibi görünse de aslında üreticilerin kazancı her geçen yıl azalıyor. Bu fark çiftçileri üretimden uzaklaştırıyor” dedi.

“FİYAT GÜNCELLENMEZSE SEKTÖR ÇÖKER”

Aşkın Genç, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye fiyatını üç aylık dönemlerde değerlendirdiğini hatırlatarak, haziran ayındaki toplantının çok önemli olduğunu belirtti. Genç, “Haziran ayı, sadece fiyat belirlemekle kalmayıp, aynı zamanda üreticilerin kaderinin belirleneceği bir dönemdir. Eğer fiyatlar gerçek maliyetin altında belirlenirse, sadece süt üreticileri değil, et ve yem sektörü de ciddi zarar görebilir. Zincirleme bir çöküşü engellemek için fiyatlar gerçek maliyetlere göre belirlenmelidir” diye konuştu.

“GİRDİ DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Genç, son bir yılda yem maliyetlerinin yüzde 50’den fazla arttığını, aynı zamanda mazot, gübre, enerji ve işçilik maliyetlerinde de artış yaşandığını belirterek, “Eğer yem destekleri sağlanmazsa, üreticilerin ayakta kalması mümkün olmayacak. Eğer mazot ve gübre gibi girdiler vergi ve döviz üzerinden satılırsa, çiftçiler rekabet edemez hale gelir. Günümüzde süt tedarik zinciri oluşmuyor, sadece borç zinciri var” şeklinde konuştu.

Related Posts

Vergi denetimlerinde e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Piyasalar bugün çok hareketli… Borsa İstanbul’da 3 ay sonra ilk kez yaşandı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı. Ancak sonrasında 10 bin puanın üstüne çıkarak 3 ay aradan sonra ilk kez bu seviyeye yükseldi. 10 bin 005 puanı gören Borsa İstanbul 10 bin puanının üstünü son …

Türkiye’nin dış borcu 527,5 milyar dolara ulaştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart itibarıyla Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun ise 264,1 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Erdoğan: Türkiye’nin gıpta ile takip edilen büyüme hikayesi ihracatçılarımızın özverili çabaları ile yazılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin gıpta ile takip edilen büyüme ve kalkınma hikayesi ihracatçılarımızın özverili çabaları ile yazılıyor” dedi.

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…

Başvurular başlıyor: O şartı sağlayana 4 bin Euro maaş!

TÜBİTAK, yurtdışında çalışan araştırmacıları Türkiye’ye çekmek için yeni bir program başlattı. Program, bilim insanlarına mali destek ve akademik fırsatlar sunacak.