Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın: Bozulmuş gıdalar bağırsak hastalıklarına yol açabilir

Yüksek Sıcaklıklarda Bağırsak Enfeksiyonlarına Dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın, yüksek sıcaklıklarda bağırsak enfeksiyonlarına karşı uyarılarda bulundu. Yaz aylarında sıcaklık arttığı için gıdaların saklanmasında dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Fışgın, gıdaların mikroorganizmalar için uygun ortamlar oluşturabileceğine dikkat çekti. Özellikle dondurma, mayonez, yaş pasta ve kremalı yiyecekler gibi kolay bozulan gıdaların tüketilirken özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Belirtiler Ve Tedbirler

Prof. Dr. Fışgın, bağırsak enfeksiyonlarının belirtilerini ve alınacak tedbirleri de açıkladı. Bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısının en sık görülen belirtiler olduğunu belirten uzman, bu tür rahatsızlıklarda su ve elektrolit dengesinin önemine değindi. Ayrıca enfeksiyon riskini azaltmak için meyve ve sebzelerin iyi yıkanması gerektiğini vurguladı.

Hastalardaki Riskler

Çocuklar, yaşlılar ve kanser hastalarının bağırsak enfeksiyonlarına karşı daha hassas olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fışgın, bu gruplarda sıvı ve elektrolit kaybına bağlı ciddi durumlarla karşılaşılabileceğini ifade etti. Özellikle bu gruplarda ishalin ölümcül olabileceğini belirtti.

Tedavi Ve Önlemler

Evde yapılabilecek ilk müdahaleler hakkında bilgi veren uzman, sıvı ve elektrolit kaybının önlenmesinin önemini vurguladı. Ayrıca enfeksiyon riskini azaltmak için açık gıdaların tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtti.

Genel olarak, bağırsak enfeksiyonlarına karşı alınacak önlemlerin dikkatli hijyen, uygun gıda saklama ve dengeli beslenme gibi faktörlere dayandığını belirten Prof. Dr. Fışgın, bu önlemlerin enfeksiyon riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını sözlerine ekledi.

Related Posts

MHRS randevularında şehit yakınları ve gazilere öncelik uygulaması başlıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde başlatılan uygulama ile şehit yakını, gazi ve gazi yakınları poliklinik hizmetlerinde olduğu gibi Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevularını da öncelikli alabilecek.

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

Beyniniz ne durumda?

Günümüzde yaşam süresi uzasa da buna paralel olarak alzheimer, parkinson gibi hastalıklar da artıyor… Pek çok insan 70-80’lerinde bunama sorunu yaşıyor. Dolayısıyla günümüzde ‘longevity’ (uzun yaşam) yaklaşımı kadar ‘nöro-longevity’ de çok önemli. Yani beynimizi de genç tutmamız gerekiyor…

Tansiyon ilaca gerek kalmadan düşer mi?

İlaç kullanmadan tansiyon düşürmek mümkün ama her hasta için değil. Bazı durumlarda yaşam tarzı değişikliği tek başına yeterlidir. Tuzsuz diyet, kilo kontrolü bitkisel destekler, egzersiz ve nefes çalışmaları bazı kişilerde ilaç etkisi kadar fayda sağlayabilir.

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Yaz aylarında duşta yapılan ölümcül hata!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle pek çok kişi serinlemenin yollarını ararken, çareyi soğuk suyla duş almakta buluyor. Ancak uzmanlara göre bu yaygın alışkanlık düşündüğümüz kadar masum değil ve bazı sağlık riskleri barındırıyor.