Ablasının böbreğiyle hayata tutundu

Turgutlu’da Hayat Kurtaran Kardeşlik: Abla Böbreğini Verdi, Kardeşi Yeniden Doğdu

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaşayan Sema Girgin’e 20 yıl önce polikistik böbrek hastalığı teşhisi konuldu. 1,5 yıldır yaşamını diyalize bağlı olarak sürdüren Girgin’e ablası Durdu Çevik gönüllü bağışçı oldu. Girgin, 4 Mart’ta Ege Üniversitesi (EÜ) Hastanesi’nde gerçekleştirilen nakille yaşama tutundu.

EÜ Genel Cerrahi Bölümü Organ Nakli Enstitüsü’nden Prof. Dr. Sezgin Ulukaya, Prof. Dr. Taylan Özgür Sezer, Prof. Dr. Gülay Aşçı, Doç. Dr. Servet Uluer Biçeroğlu, Dr. Öğretim Üyesi Berk Göktepe, Doç. Dr. Aygül Çeltik ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyattan sonra sağlığına kavuşan Girgin, “20 senedir mücadele ediyorum. Çok çabaladım. Sonuç ameliyata kadar vardı” ifadelerini kullandı.

Hastalığının genetik olduğuna dikkat çeken Girgin, “Oğlumda da polikistik böbrek hastalığı var. Buraya tedaviye ve devamlı kontrollere geliyordum. Aygül Hoca bir gün ‘Sona geldik, nakil gerekiyor’ dedi. 5 kardeşim ve babama gerekli testler yapıldı. Ablamın böbreği uygun olduğu belirlendi. Yapılan nakille de ablam beni hayata bağladı. Ablama minnettarım, beni diyalizden kurtardı, yaşadığım süre boyunca kendisine hep teşekkür edeceğim. Mutluluktan ağladım” dedi.

‘HAYAT KURTARMAK ÇOK GÜZEL BİR DUYGU’

Girgin’e donör olan ablası Durdu Çevik de “Kardeşimin eşi vefat etti, engelli oğlu var. Rahatsızlığını öğrenince, böbreğimin tekini hiç gözümü kırpmadan vermek istedim. Eşim ve çocuklarım da karşı çıkmadı. Seve seve de böbreğimin tekini verip, kardeşimin hayatını kurtardım. Kardeşimin engelli çocuğuna annesi gibi hiçbirimiz bakamazdık. Hayat kurtarmak çok güzel bir duygu. Herkese böyle durumlarda donör olmalarını tavsiye ederim” diye konuştu.

‘KADAVRA NAKİLLERİNİN ARTMASI GEREKİYOR’

Ege Üniversitesi Genel Cerrahi Organ Nakli Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Berk Göktepe, “Hastamıza ablasından böbrek naklini yaptık. Yaptığımız nakillerde vericilerde kapalı ameliyat gerçekleştiriyoruz. Ufak bir sezaryen kesi oluyor, böbrek bu bölgeden çıkıyor. Nakli de açık yapıyoruz. Şu anda hastalarımızın her ikisinin de durumu iyi. Böbrek güzel bir şekilde çalışıyor. Donörümüzü bugün taburcu edeceğiz. Nakil yapılan hastamızı ise ya bu hafta ya da önümüzdeki hafta taburcu edeceğiz” dedi.

Vatandaşların organ nakli konusunda kaygılı olmasına gerek olmadığını vurgulayan Dr. Göktepe, şunları söyledi:

“Hepimizde iki böbrek var ve tek böbrek ile yaşayabiliyoruz. Ameliyat olmadan önce donörün hazırlık aşamasında çok ciddi bir değerlendirme yapılıyor. Donörün böbreği verdiğinde herhangi bir sıkıntı yaşamayacağına yüzde 100 emin olduktan sonra ameliyatı yapıyoruz. Türkiye’de canlıdan nakiller daha fazla yapılıyor. Bu sıkıntılı bir durum çünkü herkesin canlı vericisi olamayabiliyor. Kadavra nakillerinin artması gerekiyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş ama vücut olarak sağlıklı hastalardan böbrek alabiliyoruz. Hasta yakınlarının kabul etmesiyle bu sayının artması lazım. Bu şekilde birçok nakil bekleyen hastaya umut olabiliriz. Diyaliz riskli bir süreç. Böbrek, diyaliz ile fonksiyonunu yerine getirse de beklenen yaşam süresini kısalttığını biliyoruz. O nedenle nakil yapılan hastanın beklenen yaşam süresi ve yaşam kalitesi ciddi anlamda artıyor.”

Related Posts

Tıp tarihine geçecek operasyon: 3 kilo bebekten yarım kilo tümor çıktı

Kütahya’da 3 kilo 700 gram ağırlığında dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Uzmanından ebeveynlere kritik uyarı: Hayati tehlike yaratabilir!

Astım ve benzeri kronik hastalıklarla mücadele eden çocuklar için ilaçların doğru kullanımı sandığınızdan daha önemli. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ve Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, çocuklarda doğru ilaç kullanımının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Bisküvi, dondurma, gevrek… Erken ölümde işlenmiş gıda tehlikesi

Bilim insanlarınca yapılan araştırma kapsamında bisküvi, dondurma, kahvaltılık mısır gevreği ve gazlı içecekler gibi aşırı işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin erken ölümle ilişkili olabileceği saptandı.

Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsnü Sezer, aort yırtılmasında erken tanı ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, “Aort yırtılmasında ilk 48 saatte saat başı ölüm riski yüzde 1 ile 3’tür” ifadelerini kullandı.