Aile hekimlerinden ‘6’lı karma aşı’ değerlendirmesi: ‘Aşı temini sorunsuz olmalı ve yeterli stok yapılmalı’

Sağlık Bakanlığı, Altılı Karma Aşı Uygulamasını Başlatıyor

Sağlık Bakanlığı, difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci (polio), hemofilus influenza Tip B, hepatit B’yi içeren “altı bileşenli karma aşı” uygulamasını duyurdu. Bu uygulama ile tek bir enjeksiyonla 6 hastalığa karşı bağışıklık sağlanacak.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’ndan (AHEF) gelen açıklamada, “Bu, sadece teknik bir değişiklik gibi görünse de; toplum sağlığı açısından daha güçlü bir kalkanın devreye girmesi anlamına geliyor.”

Açıklamada, pandemi sürecinin aşıların önemini vurguladığı ve çocuklar için yapılan rutin aşıların hayat kurtarıcı olduğu belirtildi. Hastalıklar artık günlük hayatta görünmeyebilir ancak hala tehdit oluşturabilirler. Bu nedenle aşıların etkili olduğu göz ardı edilmemeli.

Altı Farklı Hastalığa Karşı Koruma

Altılı karma aşının altı farklı hastalığa karşı koruma sağladığı belirtilirken, her bir hastalığın etkileri hakkında şu bilgiler verildi:

  • Difteri: Solunumu engelleyen ciddi bir bakteriyel enfeksiyon
  • Boğmaca (Pertussis): Şiddetli öksürüklere neden olan bir hastalık
  • Tetanoz: Kaslarda şiddetli spazmlara yol açabilen bir enfeksiyon
  • Çocuk Felci (Polio): Kalıcı felce neden olabilen bir hastalık
  • Hemofilus influenzae tip B (Hib): Ağır enfeksiyonlara sebep olan bir bakteri
  • Hepatit B: Karaciğeri etkileyen bir viral hastalık

Altılı aşı sayesinde çocuklar daha erken ve daha güçlü bir koruma sağlayacak, ayrıca daha az iğne ile daha fazla hastalıktan korunabilecekler.

Teknik Düzenlemelere İhtiyaç Var

Yapılan değişiklikle hepatit B aşısının karma aşı içinde yer alacağının hatırlatıldığı açıklamada, aşı takviminin güncellendiği ancak aşılamanın zamanında ve eksiksiz yapılmasının önemine vurgu yapıldı.

Aşı temininin sorunsuz yapılması, aşı stoklarının yeterli seviyede tutulması ve yeni geçiş sürecinin başarılı bir şekilde yönetilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, aile hekimlerinin bu süreçte desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

Aşılar Geleceğimize Yapılan Yatırımdır

Aşılarla ilgili en doğru bilgi kaynağının aile hekimleri olduğu vurgulanırken, aşıların önleyici sağlık hizmetleri olduğu ve çocukların aşı takvimine uygun hareket edilmesi gerektiği belirtildi.

Unutmayın: Aşılar, geleceğimize yapılan en büyük yatırımdır. Bugün yapılan bir aşı, yarın önlenmiş bir hastalık, kurtarılmış bir hayat demektir. Sağlıklı bir gelecek için aşılarınızı zamanında yaptırmayı ihmal etmeyin!

Related Posts

Yaz aylarında duşta yapılan ölümcül hata!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle pek çok kişi serinlemenin yollarını ararken, çareyi soğuk suyla duş almakta buluyor. Ancak uzmanlara göre bu yaygın alışkanlık düşündüğümüz kadar masum değil ve bazı sağlık riskleri barındırıyor.

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.