Ali Yerlikaya, yeni Trafik Kanunu’nun detaylarını açıkladı: Kaza yerini terk etmenin cezasını 46 bin TL yapacağız

“`html

T24 Haber Merkezi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Karayolları Trafik Kanunu’na ilişkin Meclis gündeminde yer alan yasa teklifi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, “Cumhurbaşkanımız, güvenli trafik ve güvenli Türkiye mottosuyla ilgili Birleşmiş Milletler’in önerisini benimseyerek, 2030 yılına kadar dünya genelinde trafik nedeniyle meydana gelen can kayıplarını %50 oranında azaltmamız gerektiğini vurguladı. 2050’ye gelindiğinde ise bu sayıları sıfıra indirmeliyiz.” dedi. Trafik ihlalleri üzerine açıklamalarda bulunan Yerlikaya, “Kaza yerini terk etmenin cezasını 4.512 TL’den 46.000 TL’ye çıkarıyoruz. Ayrıca, sosyal medyada ihlali paylaşmak 25.000 TL ceza ile sonuçlanacak. Görüntüdeki ihlaller için de ek ceza uygulanacak.” şeklinde konuştu.

Ali Yerlikaya, CNN Türk’te katıldığı yayında yeni trafik yasaları ve güncel gelişmeler hakkında da bilgi verdi. Yasadışı çakar lambalarının kullanımıyla ilgili çokça tepki olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, “Bu konuda yaptığımız tek maddelik düzenleme ile ceza miktarını 138.000 TL’ye yükselttik, ehliyet 30 gün süreyle geri alınacak ve araç 30 gün süreyle trafikten men edilecek. Geçen yıl 100.000 araç denetlendi ve 6.000 ceza uygulandı.” ifadelerini kullandı. Yerlikaya, ayrıca 9 Aralık’tan bu yana yaklaşık 250.000 Suriyelinin ülkelerine döndüğünü ve Türkiye’de 3.988.000 yabancı bulunduğunu aktardı.

Ali Yerlikaya’nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Cumhurbaşkanımız, milletimize ve uluslararası topluma seslenerek, bu yüzyılın Türkiye Yüzyılı olacağına vurgu yaptı. Şehirlerde ve kırsalda terör ve organize suçlarla mücadele, uyuşturucu ile mücadele, düzensiz göçle mücadele gibi pek çok alanda görevlerimiz var. Ancak trafik güvenliğini sağlamak da bizim için elzem.”

“2030 yılına kadar can kayıplarını %50 azaltmalıyız”

Günlük trafik kazalarında 2023’te 17 ölüm kaydedilirken, 2002 sonunda bu sayı 24’dü. AK Parti iktidara geldiğinde günlük ölümler 25-20 civarındayken, şu an ortalama 17,4. Trafik başkanlığında aldığımız brifingde, bu oranın hızla yükseldiğini gördük. Cumhurbaşkanımız, 2021 Şubat ayında yayımladığı genelgede bu hedefleri belirtmişti. 2050 yılına kadar bu sorunu tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Üç yıllık eylem planları oluşturduk ve bu süreçlerin koordinasyonunu İçişleri Bakanlığı üstlendi.”

2020 yılı Covid-19 döneminde Türkiye’nin can kaybı oranı 5,82 iken, 2023’te bu oran 7,67’ye yükseldi. Ülkeleri karşılaştırırken, 100.000 kişi üzerinden yaptığımız değerlendirmelerde Cumhurbaşkanımızın belirlediği 2030 hedefi, günlük ortalama can kaybının 7,16 olmasıdır. Bu hedefi gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. Meclis’te konuyla ilgili çalışmalar sürüyor. Trafikte güvenliği artırmak adına gerekli altyapıya da ihtiyacımız var. Öğrenciler için zorunlu trafik eğitimi verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 4. ve 9. sınıflarda her öğrenciye 1 saat ders verilecektir.”

Yasadışı çakarlar için ağır yaptırımlar

Son bir yıl içinde denetim oranını %50 artırdık, ceza sayısını %44 oranında yükselttik ve toplamda 10 milyon ceza işlemi gerçekleştirdik. Buna rağmen 197 insanı kurtarabildik. Trafikteki araç sayısı %48 artarken, denetim ekip sayısını %36 artırdık ve radar sayısını %17,5 yükselttik. Trafik denetiminde yaka kameraları kullanarak emniyet ve jandarmamızın sayısını artırdık. Bu kameralar, ASELSAN tarafından üretilmektedir ve istediğimiz an görüntü alabiliyoruz.”

Toplumda yasa dışı çakarlara karşı büyük bir tepki oluşmuştu. Bu nedenle, tek bir maddenin değiştirilmesi ile ceza 138.000 TL olarak belirlendi. Ehliyet 30 gün süreyle geri alınacak ve araç da 30 gün süreyle trafikten men edilecektir. Valilerimize, kamu ve özel araçlarda yasa dışı çakar kullananlara güvenmemeleri konusunda talimat verdim.

Hız ihlali, trafik kazalarında en sık görülen nedenlerin başında yer alıyor, ardından ise şerit izleme, geçiş önceliği, arkadan çarpma ve kırmızı ışık ihlali gelmektedir. 2024 hedeflerinde hız ihlallerinin, kazalardaki toplam kural hataları içinde %47,2 oranını alması beklenmektedir.

“Ceza e-Devlet üzerinden yapılacak”

Mobil radar sistemleri, Radarsan tarafından geliştirilen yapay zeka destekli cihazlarla çalışacak. Bu sistemler, hastane ve okul gibi yoğun noktalara yerleştirilecek ve cezalar anlık olarak e-Devlet sistemine işlenecek. Amacımız trafik denetiminden ziyade, toplumda dikkat çekmektir.

Bu sistemle, hız denetimi yanı sıra emniyet kemeri kontrolü de yapılacak. Cezalar anında bildirilecektir. Potansiyel kazaların yaşandığı bölgelerde bu sistemlerin yer alması sağlanacaktır. Sürücülerin, hız limitlerine dikkat etmesi ve kurallara uyması konusunda uyarılar yapılacaktır.

Günlük yaklaşık 3,17 kişi şerit izleme ihlali nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle, ilgili cezalar artırıldı. Yayalar için de geçiş önceliği ihlalleri ceza artırımlarına tabi tutulacaktır.

“46.000 TL’lik ceza”

Kaza yerini terk etmenin cezası, 46.000 TL’ye çıkarılırken, ambulans ve itfaiyelere yol vermeyenler için de ceza 46.000 TL olacak. Bunların yanı sıra geçiş üstünlüğünü ihlal etmek de ağır yaptırımlara tabidir.

Sedd ve kavşak ihlalinin cezası 5.000 TL olarak belirlenmiştir. Trafikte, her gün bir kişi kırmızı ışık ihlali nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu nedenle, mevcut cezalar artırıldı ve sosyal medya üzerinden yapılan ihlallere karşı da cezalar uygulanacaktır.

“47.000 aile geri döndü”

8 Aralık’ta Suriye’de barışa kavuşanlar arasında 2017’den bu yana yapılan çalışmalar sonucunda göç durdurulmuştur. 2016’dan bu yana geri dönenlerin sayısı 1.126.000 kişiye ulaştı. 9 Aralık’tan günümüze kadar 250.000 kişi geri döndü, toplamda 47.000 aile Türkiye’den evlerine döndü. Türkiye’de şu anda 3.988.157 yabancı bulunmaktadır. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısı 2.711.170 olarak kaydedilmektedir.

“`

Related Posts

İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez imam hatiplerin LGS başarısını hazmedemeyince iftiraya başladı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda 500 tam puan alan imam hatipli öğrencilerden 63’ü şampiyonlar arasına adını yazdırdı. Geçen sene 27 olan bu sayı 2025’te 63’e yükseldi. İmam hatiplerin başarılarını hazmedemeyenler ise sosyal medya hesaplarından yalan paylaşımlar ve iftiralara başladı. Bu isimlerden biri de İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez oldu. Çömez, Bursa Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu’nun sosyal medya hesabında yayınlanan Türkiye genelinde birinci olan imam hatipli öğrencilerin tamamını Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu’ndan olduğunu sanarak linç kampanyası başlattı. Fakat resmi veri göre 2025 LGS’de Bursa genelinde tam puan alan sadece iki imam hatipli öğrencisi var.

THY 4 farklı kabin memuru ilanı açtı

Dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları (THY), şirkette kabin memuru olarak görev yapmak isteyen adaylar için dört farklı alanlarda iş imkanı sağlıyor.

Nagehan Alçı’nın Süleymaniye kıyafeti sosyal medyayı yıktı

Gazeteci Sosyolog Ertuğrul Özkök, Irak’ın Süleymaniye şehrine silahlarını imha eden PKK’lı teröristleri izlemeye giden Habertürk yazarı Nagehan Alçı’nın kombinini yorumladı.

Kuşadası’nda tören: TEP’den topluca istifa edip CHP’ye geçtiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kuşadası İlçe Örgütü’nde, Türkiye Emekliler Partisi Kuşadası İlçe Başkanlığı’ndan (TEP) istifa edip, CHP’ye katılanlar için rozet takma töreni düzenlendi.

İmamoğlu’nun afişlerinin toplatılmasına Bakan Yerlikaya’dan tek cümlelik yanıt

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İmamoğlu’nun afişlerinin toplatılmasına ilişkin soru önergesine yanıt verdi. Yerlikaya görev ve sorumluluk alanlarında yer almadığını belirtti.

CHP’li Çelik Şile operasyonunda saate dikkat çekti

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.