Borsada düşüş sürüyor: Borsa İstanbul küreselde dibe demir attı!

Dünya genelinde bu yıl hisse senedi piyasalarında önemli oynaklıklar yaşandı ve borsalar arasında dikkate değer performans farkları görüldü.

BORSA İSTANBUL, DÜNYA GENELİNDE SON SIRADA

Yılbaşından bu yana dolar bazında getirilere bakıldığında, Polonya borsası yüzde 47,6 ile en yüksek getiriyi elde etti. Buna karşın Borsa İstanbul’un BIST 100 endeksi, dolar bazında yüzde 9,5 kayıpla dünyadaki en düşük performansı sergiledi.

2022 yılında yüzde 105 getiri ile dünya lideri olan Borsa İstanbul, seçim öncesi dönemde yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında yerli yatırımcıların tercihi olmuştu. Ancak yüksek reel faiz ve ekonomik durgunluk nedeniyle getirilerinde ciddi bir düşüş yaşandı.

AVRUPA’DA HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ YÜKSELİŞTE

Avrupa borsaları, 2025’in başlarında en yüksek getirilerle dikkat çekti. ABD’den çıkış eğilimi, Ukrayna savaşının sona erme beklentileri ve savunma sektörünü destekleyen kamu harcamaları Avrupa piyasalarını güçlendirdi. Avusturya yüzde 34,3 ile ikinci, Yunanistan yüzde 34,2 ile üçüncü sırada yer aldı. İspanya ve Şili de yüksek getirilerle ilk beş içinde yer aldı.

ABD’de New York Borsası, politik olaylar sebebiyle dalgalanmalar yaşadı. Trump’ın yüksek gümrük vergileri uygulaması nedeniyle sert düşüşler gözlenirken, tarifelerin kısmen geri çekilmesiyle toparlanma sağlandı. S&P 500 endeksi dolar bazında yüzde 0,4 artışla dünya sıralamasında sondan beşinci oldu. Gelecekte Fed’in faiz politikaları ve resesyon riski, ABD borsalarının performansını etkileyecek.

SUUDİ ARABİSTAN BORSASI GERİDE KALDI

Suudi Arabistan borsası, dolar bazında yüzde 1,3’lük düşüşle sondan dördüncü sırada yer aldı. Petrol fiyatlarındaki düşüş, ülke ekonomisini olumsuz etkiledi. Tayland ve Endonezya borsaları da diğer düşüş yaşayan piyasalardan biriydi.

Related Posts

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatımız son 22 yılda 7,7 kat yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracat teşvikleri noktasında her zaman ihracatçıların yanında yer aldıklarını bildirerek, “Mal ve hizmet ihracatımız son 22 yılda 7,7 kat yükseldi ve yılda 377 milyar dolar döviz kazanan bir ülke konumuna geldik.” dedi.

Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 9 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre 19 milyar 284 milyon 192 bin lira azalarak 22 trilyon 582 milyar 264 milyon 75 bin liraya geriledi.

Altın tekrar ne zaman yükselişe geçecek? Zafer Ergezen: Bu seviye görülmeden zor

Altın fiyatları son bir ayın en düşük seviyesine gerilerken emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, yatırımcıları merak ettiği soruları yanıtladı. Güvenli liman olarak görülen altında rüzgar tersine döndü. Ons altın 3 bin 180 dolara çekilerek hafta …

Bankalarda bayram telaşı! ATM’den para çekme limitine güncelleme!

Bankalar, bayram öncesi ATM’lerden para çekme limitlerini artırdı. Özellikle komisyonsuz para çekme limitleri yukarı çekilirken, QR kod ile işlem limitleri de yeniden düzenlendi. Bankalar, Kurban Bayramı öncesinde artan nakit talebi nedeniyle ATM …

Türkiye’nin ‘elektronik harp’ gücü: Avrupa kapımızı çalabilir

Orduların en kritik kabiliyetlerinden olan elektronik harp meselesinde Türkiye dünyanın sayılı ülkeleri arasında. Karada, havada ve denizde halihazırda kullanılan çok farklı milli sistemler var. Uzmanlar, askeri açıdan kendi ayakları üstünde durmayı hedefleyen Avrupa’nın elektronik harp teknolojisi için Ankara’nın kapısını çalabileceği görüşünde.

Genel tarım sayımına ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete’de

Genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde yapılan çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedefleri doğrultusunda iki aşamada gerçekleştirilecek.