Çocuklarda sessiz tehlike: Saatler içinde ölümcül olabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanından Menenjit Uyarısı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, menenjitin virüs, bakteri ve mantar kaynaklı mikroorganizmalar tarafından en sık nedenler arasında olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ahmet Güzel, bakteriyel menenjitin hızla ölümcül bir seyir gösterebileceğini ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtti. İlkbahar ve sonbahar aylarında menenjit vakalarında artış olduğunu söyleyen Güzel, özellikle çocukluk çağındaki menenjit vakalarının toplu alanlarda hızla yayılabileceğini vurguladı.

‘Bakteriyel Menenjit En Tehlikelisi’

Menenjitin en riskli nedenlerinden birinin bakteriyel enfeksiyonlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, “Çocuklarda menenjit vakaları genellikle ilkbahar ve sonbaharda meydana gelir. Bunların içinde bakteriyel olanlar daha ölümcül olabilir. Saatler içinde hayati risk oluşturabilirler. Ancak erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır” şeklinde konuştu.

Çocuklarda menenjitin yaş gruplarına göre farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Güzel, “Emme sorunu, sürekli ağlama gibi belirtiler bebeklerde dikkat çekerken; daha büyük çocuklarda baş ağrısı, ensede sertlik, yüksek ateş, ışığa hassasiyet gibi bulgular görülebilir. Bu belirtiler ciddiye alınmalıdır” diye uyardı.

‘Bulaşta Ortak Eşyalar Risk Yaratıyor’

Prof. Dr. Güzel, ortak kullanılan eşyaların enfeksiyon açısından büyük risk taşıdığını belirterek, “Çocukların kalem, silgi gibi nesneleri paylaşmaları ve hatta ağızlarına götürüp diğerlerine vermesi enfeksiyonun yayılmasına sebep olabilir. Elektronik sigara gibi alışkanlıklar da gençlerde riski artırabilir” uyarısında bulundu.

Çocukların toplu alanlarda el hijyenine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Güzel, “Ateşi olan veya şüpheli belirtiler gösteren çocuklar okula ya da oyun alanlarına gönderilmemeli. Hasta bireylerin maske takması ve yakın temasın önlenmesi önemlidir. Ailelerin bu konuda duyarlı olması gerekmektedir” dedi.

‘En Güçlü Korunma Yöntemi Aşılama’

Prof. Dr. Güzel, menenjit riskine karşı en etkili korunma yönteminin aşılama olduğunu vurgulayarak, “Aşı, menenjit hastalığından korunmada en etkili silahtır. Çocukların menenjit aşılarını tam olarak yaptırmak, onları bu tehlikeli hastalıktan korumanın en etkili yoludur” şeklinde konuştu.

Related Posts

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Yaz aylarında duşta yapılan ölümcül hata!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle pek çok kişi serinlemenin yollarını ararken, çareyi soğuk suyla duş almakta buluyor. Ancak uzmanlara göre bu yaygın alışkanlık düşündüğümüz kadar masum değil ve bazı sağlık riskleri barındırıyor.

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.