E-ticarete Maliye’den sıkı denetim

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan E-ticaretteki Gelir Kayıplarına Sıkı Denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte sanal POS sistemleri üzerinden yapılan ödemeleri inceleyerek, 4 bin 95 mükellefin beyan etmediği 37 milyar liralık geliri tespit etti.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, Gelir İdaresi, e-ticaret sektöründeki sanal POS uygulamalarının öneminin artmasıyla, bu sistemler aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için detaylı bir çalışma başlattı. 2020-2024 döneminde sanal POS ile gelir elde eden mükelleflerin durumları ve beyan ettikleri gelirler detaylı bir şekilde incelendi.

Banka verileri ve yapılan analizlerle, sanal POS kullanarak gelir elde eden ancak vergi beyannamesi vermeyen veya eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellef belirlendi. Bu mükelleflerin 37 milyar liralık geliri gizledikleri ortaya çıktı.

2 Bin 284 İşlemle 67 Milyon Lira Gelir Elde Edenler Tespit Edildi

Gelir İdaresi’nin yaptığı analizlerde, tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten birçok mükellefin gelirlerini gizlediği ortaya çıktı.

Örneğin, vergi kaydı bulunmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS üzerinden 2 bin 284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. Bu kişinin, internet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri satışı yaptığı tespit edilirken, hakkında yasal süreç başlatıldı.

“Gönüllü Uyum ve İzaha Davet” Mekanizması Devrede

GİB, vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye aldı. Vergi mükellefiyeti olmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai işlem uygulanmadan önce bilgilendirme yaparak gönüllü uyuma davet ediliyor ve beyanlarını düzeltmeleri sağlanıyor.

Ancak, bu çağrıya yanıt vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai yaptırım süreci başlatılacak. GİB, gönüllü uyum sürecine e-ticaret gelirlerini gizlediği tespit edilen 561 mükellef ile başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dijitalleşen dünyada vergi kaybının izlenmesinin daha kolay hale geldiğini belirterek, sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenlerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Şimşek, mükellefleri uyum sağlamaya teşvik ettiklerini ancak uyum göstermeyenlere ceza mekanizmalarının devreye gireceğini dile getirdi.

Related Posts

Kredi kartlarında yeni dönem: Kart limitleri değişecek

BDDK, şubat ayında aldığı karar ile ihtiyaç kredilerinin vade ve limitlerinde değişikliğe gitmişti. Benzer bir değişiklik çalışmasının kredi kartları için yürütüldüğü öğrenilirken, halihazırda kullanılan 25 bin liralık nakit avans ve taksitli nakit avans limitlerinde üst sınır 50 bin TL’ye yükseltilecek. Ayrıca kart ile yapılacak nakit işlemlerde uygulanan 3 aylık vade sınırı da esnetilecek.

Umutsuzluk artıyor: Ekonomiye güven dibe vurdu

Türkiye ekonomisi her geçen gün kan kaybediyor. Ülkedeki siyasi istikrarsızlık, ekonomiyi doğrudan etkilerken, veriler kırmızıya vurmaya devam ediyor. Enflasyonla mücadele kampanyalarından, kamuda tasarrufa, faiz sebep enflasyon sonuçlardan …

Satışlar geriledi, iPhone 16 fiyatları düştü

Dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden ticaret savaşlarında darbe aldı. Donald Trump’ın ek gümrük vergilerini içeren tarifeleri Çin ile ABD arasında ticaret savaşlarına neden olmuştu. Dünyanın en büyük iki ekonomisinin pazarları tarifelerle alt …

Bu hafta yatırım araçlarının performansı belli oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,96 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 0,21 artış, avro/TL yüzde 0,63, altının gram fiyatı yüzde 4,48 azalış kaydetti.

Trendyol Go resmen satıldı: İşte yeni sahibi

Rekabet Kurumu, e-ticaret platformu üzerinden market ve yemek siparişi sunan Trendyol GO’nun yüzde 85’lik hissesinin Uber tarafından devralınmasına onay verdi. Kurum, işlem sonucunda rekabetin önemli ölçüde azalmasının söz konusu olmayacağını …

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatımız son 22 yılda 7,7 kat yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracat teşvikleri noktasında her zaman ihracatçıların yanında yer aldıklarını bildirerek, “Mal ve hizmet ihracatımız son 22 yılda 7,7 kat yükseldi ve yılda 377 milyar dolar döviz kazanan bir ülke konumuna geldik.” dedi.