Hepsi geri gönderildi: 2 bin tondan fazla patates virüslü çıktı!

Yurtdışından Gelen Patatesler Türkiye’de Kontrolden Geçirildi

Son 2 ay içerisinde Akdeniz üzerinden gemilerle Mersin limanına tonlarca tohumluk patates geldi. Gelen patatesler Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü İnspektörleri tarafından kontrol edildi. Yapılan kontrollerde İskoçya menşeli 850 ton tohumluk, Hollanda menşeli 4 ayrı sevkiyatta 585 ton 400 kilogramı tohumluk bin 152 ton 150 kilogram, Almanya menşeli 150 ton patateste ’Potato leafroll polerovirus’ ve ’Tobacco rattle tobravirus’ tespit edildi. Tespit edilen ekseriya tohumluk toplam 2 bin 223 ton 150 kilogram patates geldiği ülkelere geri gönderildi.

Türkiye Patates Üretiminde Yeterli mi?

Yurtdışından gelen patateslerin virüslü çıkması dikkat çekerken, Türkiye’deki üretim miktarının yeterli olup olmadığını da akıllara getirdi. Fazla verim alınması, besin değerinin yüksekliği, sindiriminin kolaylığı, kullanım alanının geniş olması, her iklimde yetişmesi açısından hemen hemen bütün dünya ülkeleri tarafından üretilip tüketilen patateste Türkiye 15’inci sırada yer alıyor. Türkiye’de son 5 yılda üretimi 1 milyon ton artan patateste yıllık hasadın 6 milyon tona yaklaştığı öğrenildi. En çok üretim ise 750 bin tondan fazla ürün ile Niğde başta olmak üzere sırasıyla Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana’da gerçekleştiriliyor. 10 ilde 6 milyon ton patatesin yaklaşık 5 milyon tonu üretiliyor. 6 milyon ton patates kişibaşına 70 kiloya tekabül ediyor. Kişi başına tüketiminin 52 kilograma kadar çıktığı patateste Türkiye’nin üretiminin kendinin yetecek kadar olduğu öğrenildi.

Zaman zaman farklı ülkelerden Türkiye’ye gelen patateslerin genelde tohumluk olarak ülkeye getirildiği öğrenilirken bu miktarın üretimin yanında yüzde birlerde olduğu ifade edildi.

‘DIŞARIDAN GELMESİNE HİÇ GEREK YOK’

Patates üretimin yoğun olduğu Adana’da Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz, dışardan gelmesine hiç gerek yok. Çoğu tohumu üretiyoruz, bazı tohumlar yurtdışından geliyor” dedi.

Patatesin İç Anadolu Bölgesi olmak üzere birçok yerde tohumluk patates üretildiğine de dikkat çeken Doğan, “Eğer yurtdışında yeni bir çeşit üretilmişse birim alandan verim çok alınıyorsa, virüslü olmamak kaydıyla ülkemize getirebilinir. Nasıl bizim ülkemizden giden ürünler pestisitten geri dönüyorsa bunların da ülkemize mutlaka girmemesi gerekiyor. Bunlar girdiğinde diğer ürünlerimize bulaşacağı için biz burada sıkıntıya gireriz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Süt sektörüne dev soruşturma: Ünlü firmalar mercek altında!

Süt sektörüne dev soruşturma: Ünlü firmalar mercek altında!

Nisanda en fazla aylık reel getiri külçe altında oldu

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde nisanda en yüksek aylık reel getiri yüzde 8,54 ile külçe altında gerçekleşti.

TÜİK açıkladı: En çok kazandıran yatırım aracı belli oldu!

Yatırım araçları arasında dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Bazı yatırımcılar kazanç sağlarken bazıları kayıpla karşılaştı. Ekonomik göstergeler ışığında tercihler yeniden şekilleniyor.

Erken emeklilikte yeni dönem: SGK’nın yeni uygulaması kimleri etkileyecek?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) uygulamasında yeni düzenlemeye gitti. Meslek kodlarıyla ilgili yapılan duyuru sonrası, ”yıpranma hakkı” bazı meslek grupları için tehlikeye mi giriyor? Habertürk’ten Ahmet Kıvanç konuyu köşesine taşıyarak detayları paylaştı.

Google’da yeni bir işten çıkarma dalgası daha

Teknoloji devi Google, bu kez satış ve ortaklıklardan sorumlu küresel iş biriminde 200 çalışanla yollarını ayırdı. Şirket geçtiğimiz ay da benzer bir adım atmıştı.

Satışa çıkarılan Bellona’yı bayileri satın aldı

TMSF, 6 Nisan tarihli ihale ile Türkiye’nin önde gelen mobilya üreticilerinden Bellona’nın tüm hisselerini satışa çıkarmıştı. 7 milyar TL muhammen bedelle düzenlenen ihalede şirket, Bellona bayilerinin ortaklaşa kurdukları Bellona Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 8 milyar 100 milyon TL’ye satıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir