IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF ve Dünya Bankası, Avrupa Ekonomilerine İlişkin Tahminlerini Güncelledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Bahar Toplantıları çerçevesinde, Avrupa bölgesi ekonomileriyle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Türkiye ekonomisinin büyüme tahminleri hakkındaki sorular üzerine IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, 2024’ün ikinci yarısında yaşanan güçlü büyüme ivmesinin devam ettiğini ve bu durumun büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmelerine sebep olduğunu belirtti. Kammer, küçük bir artış olsa da tarifelerin ve belirsizliklerin negatif etkilerini telafi ettiğini ifade etti.

Alfred Kammer, Türk hükümetinin enflasyonla mücadele programının ilerlediğini vurgulayarak, ekonomi ekibinin dezenflasyon programını başarıyla uyguladığını dile getirdi. Dezenflasyon sürecinin hızlandırılması gerektiğini söyleyen Kammer, bunun için daha katı bir makroekonomik politika uygulanması gerektiğini belirtti ve bunun temel dayanağının sıkı bir maliye politikası olduğunu ifade etti.

Kammer, enflasyonla mücadele çabalarının uzadıkça ekonominin kırılgan ve öngörülemez şoklara daha fazla maruz kalacağını dile getirerek, dezenflasyon programının hızlanması gerektiğini vurguladı.

IMF’nin 22 Nisan’da yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminlerinin hafifçe revize edildiği ancak gelecek yıla ilişkin tahminlerin sabit kaldığı belirtilmişti. Raporda, Türkiye ekonomisinin 2025’te yüzde 2,7’lik bir büyüme oranıyla dip yapmasının beklendiği ve 2026’da ise yüzde 3,2’lik bir büyüme oranına hızlanmasının öngörüldüğü ifade edilmişti.

IMF’nin ocak ayındaki tahminlerinde ise Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesini öngördüğü hatırlatıldı.

Related Posts

Avrupa borsalarında, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama beklentisi

Avrupa borsaları, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama umuduyla yükselişle kapandı.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Elektrikli otoda dengeler değişiyor: BYD, Tesla’yı solladı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, 2025’in ilk çeyreğinde net karını yüzde 100’ün üzerinde artırarak 9,15 milyar yuan (yaklaşık 1,26 milyar dolar) seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Tesla’nın net karı yüzde 70’in üzerinde düşüşle 409 milyon dolar olarak gerçekleşti.

PPK toplantı özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, “Tarife artışlarının enflasyon üzerindeki beklenen etkileri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmekle birlikte, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde enflasyon beklentileri bir miktar artmıştır. Bu çerçevede küresel enflasyondaki düşüşün yavaşlayacağı ve merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdürecekleri beklenmektedir.” denildi.

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerinde iyileşme gerçekleşti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden enflasyon beklentilerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya göre sınırlı artış olsa da yıllık bazda kayda değer bir iyileşme gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Otomotiv devinden tarifelere karşı önlem hamlesi

Hyundai, ABD tarifelerine yanıt vermek amacıyla bir görev gücü kurduğunu açıkladı ve bazı Tucson crossover modellerinin üretimini Meksika’dan ABD’ye kaydırdığını duyurdu. Hyundai, ABD merkezli General Motors ile de işbirliği yapmayı planlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir