Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlara göre, klima yoluyla bulaşan en önemli hastalık olan bir bakterinin sebep olduğu “lejyoner hastalığı” olarak da bilinen hastalık, klimaların filtre sistemlerinde çoğalarak ortam havasına dağılan Legionella Pneumophila adlı bakteriden kaynaklanmaktadır. Salgınlar genellikle otellerde ve hastanelerde görülse de, tek tek vakalar da bildirilmiştir. Şu ana kadar insandan insana bulaştığına dair bir veri bulunmamaktadır. Hastalık özellikle vücut direnci düşük kişilerde rahatça yerleşebilir. Özellikle şeker hastaları, alkolikler, kemoterapi hastaları ile kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan kişilerde daha yüksek oranda görülür. En yaygın risk faktörü ise sigara içimidir.

Uzmanlar, özellikle iyi temizlenmeyen klimalarda üreyebilecek küf mantarlarının alerjik rinit ve astım gibi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Araçlardaki klimaların doğru kullanılmamasının ise sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sorunlara neden olabileceği üzerinde duruluyor. Bu nedenle, araçlarda klima kullanırken havanın direkt yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmesinin bu tür sorunları önleyebileceği vurgulanıyor.

Related Posts

Yaz aylarında duşta yapılan ölümcül hata!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle pek çok kişi serinlemenin yollarını ararken, çareyi soğuk suyla duş almakta buluyor. Ancak uzmanlara göre bu yaygın alışkanlık düşündüğümüz kadar masum değil ve bazı sağlık riskleri barındırıyor.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

Kilo veremiyorsanız sebebi ruh haliniz olabilir!

Obezitenin arkasındaki görünmeyen nedenleri hiç düşündünüz mü? Ruh Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılbaş, yeme bozuklukları ve ruhsal çöküntülerin kilo artışına nasıl zemin hazırladığını çarpıcı detaylarla anlattı.