TÜİK verileri: Trafikteki motosiklet sayısı 5 yılda yüzde 90 arttı

Türkiye’de Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı Yüzde 36 Arttı

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı son 5 yılda yaklaşık olarak yüzde 36 artarak Mart 2025 itibarıyla 31 milyon 788 bine yükseldi. Aynı dönemde otomobil sayısı yaklaşık yüzde 30, motosiklet sayısı ise yaklaşık yüzde 90 arttı. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, kurye sektöründeki büyümenin yanı sıra otomobile erişimin zorlaşması ve akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artışın, daha ulaşılabilir araç olan motosiklete talebi hızlandırdığına dikkat çekti.

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Araç Sayısı Arttı

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) “Motorlu Kara Taşıtları” verilerine göre, Mart 2020’de Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 23 milyon 361 bin olarak kaydedilmişti. Ancak aynı konudaki Mart 2025 bülteni, Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısının 31 milyon 788 bini aştığını gösteriyor. Bu durum, beş yıllık süreçte Türkiye’deki araç sayısının yaklaşık yüzde 36 arttığını gösteriyor.

Motosiklet Sayısındaki Artış Dikkat Çekici

Aynı zamanda, otomobil sayısında yaklaşık yüzde 30, kamyonet sayısında yaklaşık yüzde 23, minibüs sayısında ise yaklaşık yüzde 10 artış yaşandı. Ancak en dikkat çekici artış motosiklet sayısında gerçekleşti. Mart 2020’de Türkiye’de yaklaşık 3 milyon 363 bin motosiklet bulunurken, bu rakam 5 yıl içinde yaklaşık yüzde 90 artarak 6 milyon 390 bine ulaştı.

Araç Türlerine Göre Artış Oranları

TÜİK verilerine göre, Türkiye’deki trafiğe kayıtlı taşıtların dağılımı şu şekilde gerçekleşti:

  • Otomobil (54,1 – 51,9)
  • Kamyonet (16,4 – 14,9)
  • Motosiklet (14,4 – 20,1)
  • Traktör (8,2 – 7,2)
  • Kamyon (3,6 – 3,2)
  • Minibüs (2,1 – 1,7)
  • Otobüs (0,9 – 0,7)
  • Özel amaçlı araçlar (0,3 – 0,3)

“Avrupa’da 2 Motosikletin 1’i Türkiye’de Satılıyor”

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, motosiklet satışlarındaki artışın sebeplerini açıklarken, şunları belirtiyor: “Motosiklete ulaşmayı kolaylaştıran bir dizi çalışma yapıldı. 2015 yılındaki ehliyet düzenlemesi büyük bir adım oldu. Bu sayede B sınıfı ehliyet sahipleri artık belirli özelliklere sahip motosikletleri kullanabiliyor. 2022’de ARTES sistemine geçiş ve 2024’te 125 cc’ye kadar motosikletleri kullanma kolaylığı gibi uygulamalarla Türkiye, Avrupa’da motosiklet satışlarında öncü konuma geldi.”

Öztürk ayrıca, elektrikli motosikletlere talebin artmasında ehliyet şartlarının esnetilmesinin, zorunlu trafik sigortası ve MTV gibi yükümlülüklerin bulunmamasının etkili olduğunu vurgulayarak, “Kurye sektöründeki büyüme, otomobil erişiminin zorlaşması ve yakıt fiyatlarındaki artış, daha erişilebilir bir ulaşım aracı olan motosiklete olan talebi arttırdı.” şeklinde konuştu. (ANKA)

Related Posts

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Merkez Bankası döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Merkez Bankası döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve geçen haftaya göre yaklaşık 9 milyar dolar artış gösterdi. Toplam rezervlerde ise artış yaklaşık 10 milyon dolara ulaştı.

Merkez Bankası rezervleri 79 milyar 786 milyon dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz rezervleri 4 temmuz ile biten haftada 79 milyar 786 milyon dolar oldu.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.